Dinsdag 20 mei 2014  
     
    NCV Cosmetica
   
     
  Nieuwsbrief Header
 
    Cosmetica NU    
   

Memorabele Jaarvergadering Nederlandse Cosmetica Vereniging
Op 24 april 2014 vond de jaarvergadering van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV), Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) en de Nederlandse Aerosol Vereniging (NAV) plaats. Na een besloten ledendeel van de afzonderlijke verenigingen, volgde de themabijeenkomst ’20 jaar industrie in perspectief’. In totaal bezochten maar liefst 200 genodigden de themabijeenkomst. Bijzondere aandacht was er voor het vertrek van Wouter Pfeifer die na meer dan 20 jaar zijn functie van directeur neerlegt. Lees hier het verslag van deze memorabele jaarvergadering.

Directiewisseling brancheverenigingen NCV, NVZ en NAV
Vanaf 1 mei 2014 is Ronald van Welie directeur van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV), en Hans Razenberg directeur van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) en de Nederlandse Aerosols Vereniging (NAV). Van Welie en Razenberg werkten vele jaren samen met voormalig directeur Wouter Pfeifer. Van Welie werkte na zijn promotie aan de landbouwuniversiteit Wageningen bij de Consumentenbond. Razenberg is doctor in de scheikunde en werkte voor hij in dienst kwam bij de NVZ, bij Akzo als operations manager van een productiesite in België en later in de marketing. Lees meer.

Veiligheidsmonitor bevestigt veiligheid cosmetica
Sinds 2002 inventariseert de NCV het aantal gezondheidsklachten door cosmetica bij haar leden met  behulp van de Veiligheidsmonitor. Deze Veiligheidsmonitor heeft tot doel om betrouwbare gegevens te verzamelen over de gezondheidsklachten door cosmetica in de Nederlandse markt. In de periode 2002-2012 zijn in Nederland meer dan 4,35 miljard producten voor de persoonlijke verzorging bij de NCV gerapporteerd als verkocht. Per 1 miljoen verkochte verpakkingen worden 11 gezondheidsklachten gerapporteerd. Van dit aantal zijn 2 klachten (zeer) waarschijnlijk door het gebruik van cosmetica veroorzaakt. De resultaten geven opnieuw aan dat cosmetica zonder twijfel veilig zijn voor gebruik.

Ronald van der Straat benoemd tot erelid NCV
Tijdens de jaarvergadering op 24 april 2014 hebben de leden van de NCV, Ronald van der Straat (Procter & Gamble) benoemd tot erelid van de vereniging. De bijbehorende oorkonde werd hem aangeboden door de voorzitter van de NCV, Frank Pierik. De NCV is de heer van der Straat dank verschuldigd voor zijn jarenlange constructieve betrokkenheid bij bestuur en vereniging. Hij heeft meer dan 20 jaar op vele manieren klaargestaan om de vereniging optimaal te laten functioneren. Lees meer.

Nieuwe Arbocatalogus kappers beschikbaar
In een Arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze zullen voldoen aan doelvoorschriften van de overheid voor veilig en gezond werken. Werkgevers en werknemers in de kappersbranche hebben in 2013 de Arbocatalogus voor het kappersbedrijf afgerond. Het doel van de Arbocatalogus is om het beroepsgebonden verzuim ten gevolge van fysieke belasting, allergene belasting (o.a. huidklachten) en psychosociale arbeidsbelasting (werkdruk, pesten, intimidatie) terug te dringen. Lees meer over de Arbocatalogus op onze website voor kappers.

Veel gestelde vragen over dag- en nachtcrèmes
Door een bericht in de media is bij sommige consumenten mogelijk verwarring ontstaan over het belang van dag- en nachtcrèmes. Is de werking van deze crèmes namelijk niet gewoon hetzelfde? Het antwoord op deze vraag luidt nee. Er bestaan essentiële verschillen tussen dag- en nachtcrèmes, waardoor de één overdag en de ander gedurende nacht specifieke voordelen biedt. De NCV beantwoordde de meest gestelde vragen over dagcrèmes en nachtcrèmes

Seminar Cosmetica en Dermatologie met als thema: de babyhuid
Op 2 april 2014 organiseerde de Stichting PMS Cosmetica haar jaarlijkse bijeenkomst om dermatologen en experts uit de cosmetica-industrie samen te brengen om hun kennis te delen. Het onderwerp dit jaar was ‘de babyhuid’. Pina Middelkamp Hup van het AMC startte met een presentatie over allergisch contacteczeem bij kinderen. Paul Hallett van Unilever gaf een presentatie over de ontwikkeling en werkzaamheid van babyproducten. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de keuze van ingrediënten, er wordt ook gelet op de manier waarop informatie wordt overgebracht aan de ouders en er wordt aandacht besteed aan de veiligheid van de verpakkingen tijdens gebruik. Volgend jaar kunt u weer een nieuwe dermatologiebijeenkomst van ons verwachten! 

Boeiende bijeenkomst over Merkenrecht
Merkenrecht is een onderwerp dat veel mensen aanspreekt. Voor haar leden organiseerden NCV, NVZ en NAV daarom op 11 maart 2014 een bijeenkomst over dit onderwerp. Sander Vermeulen van Consultancybureau AOMB verzorgde een interessante presentatie waarbij hij dieper in ging op zaken als merkgebruik, merkinbreuk en merkbewaking.

Film over Vroege Herkenning Huidkanker
In het Platform Verstandig Zonnen zijn de Algemene Nederlandse Brancheorganisatie voor de Schoonheidsverzorging (ANBOS), Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), KWF Kankerbestrijding en de NCV verenigd. Het platform heeft tot doel duidelijke en eensluidende voorlichting te geven over zonnen. Nu heeft zij een film gemaakt die bedoeld is om professionals als huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten, te informeren over de kenmerken van huidkanker zodat verdachte plekken door hen herkend worden. In de film vertelt dermatoloog dr. Han van de Rhee wat aandachtspunten zijn voor verdachte plekken. Lees meer.

Wist u dat…?
• het juist in de lente belangrijk is om uw huid te gaan voorbereiden op en beschermen tegen de zon?
• de heer Chuchu Yu sinds 1 april 2014 het NCV-team versterkt? Hij gaat aan de slag als consultant Scientific & Regulatory Affairs
• cosmeticafabrikanten talloze initiatieven nemen op duurzamere wijze cosmetica te produceren? Lees hier over de concrete duurzaamheidsinitiatieven
• het in het kader van duurzaamheid een belangrijke rol voor de consument is weg gelegd? Alleen al door korter te douchen, besparen we enorm veel energie
• de 10 gouden regels voor verstandig zonnen zijn aangepast? o.a. staat er nu het advies in om elke dag een kwartiertje in de zon zonder anti-zonnebrandmiddel te verblijven, om voldoende vitamine D aan te maken
• het wetenschappelijk comité SCCS in mei 2013 een rapport heeft uitgebracht waarin het gebruik van methyl-, ethyl, butyl- en propylparabenen veilig is bevonden tot een bepaalde concentratie?
• het wetenschappelijk comité SCCS recentelijk ook een nieuwe opinie over gebruik van aluminium in cosmetica publiceerde? de veiligheid van het gebruik van dit ingrediënt in cosmetica werd opnieuw bevestigd

   
     
    Afmelden: Verstuur een e-mail naar info@ncv-cosmetica.nl met als onderwerp: Afmelden Nieuwsbrief