Dinsdag 12 november 2013  
     
    NCV Cosmetica
   
     
  Nieuwsbrief Header
 
    Cosmetica NU    
   

NCV lanceert vernieuwde website voor kappers
Als kapper wil je zo lang mogelijk dit mooie beroep blijven beoefenen. Om dat te kunnen, is het belangrijk om de risico’s van het vak te kennen. Dat betekent onder andere een goede kennis van de producten waarmee je werkt. Een kapper werkt tenslotte dagelijks met een grote hoeveelheid verschillende cosmeticaproducten. Deze producten kunnen in aanraking komen met de huid of luchtwegen. Om te weten welke maatregelen je moet nemen om veilig te werken, heeft de NCV de website Kapperscosmetica (her)ontwikkeld. De website heeft een nieuw design en is helemaal aangepast aan de nieuwe cosmeticawetgeving. Hij staat boordevol nieuwe informatie over bijvoorbeeld de gevoeligheidstest, haar kleuren & zwangerschap en de informatie op het etiket van cosmetica. Bezoek de vernieuwde website of download ons persbericht.

Voorlichting over de nieuwe cosmeticawetgeving
Op 17 september 2013 organiseerde de NCV de bijeenkomst Inleiding in de Cosmeticawetgeving. Zij doet dit jaarlijks om leden te informeren over de wetgeving die voor cosmetica geldt. De bijeenkomst wordt altijd zeer goed bezocht, met name door nieuwe leden. Tijdens de bijeenkomst kwamen onder andere notificatie, etikettering en handhaving van de wetgeving aan de orde. Ook presenteerde de NCV op deze ochtend haar communicatiedoelen- en middelen. Lees meer over de Cosmeticaverordening of zie de agenda voor meer NCV-bijeenkomsten.

Bijeenkomst 'Duurzame cosmetica-industrie heeft de toekomst'
Op 10 oktober 2013 vond in Restaurant Groot Kievitsdal in Baarn de NCV-bijeenkomst over duurzaamheid plaats. Meer dan 70 leden hadden zich hiervoor aangemeld. Het programma startte met korte presentaties door drie bedrijven, Unilever, L’Oréal en Girasol, over wat zij aan duurzaamheidsontwikkelingen hebben ingezet. Dat gaf een fascinerend beeld van de veelzijdigheid waarmee het onderwerp benaderd kan worden. Dat kan vanuit het perspectief van de milieubelasting door de gehele keten van een product, waarbij de consument de grote “boosdoener” is door de hoge emissies van water en CO2 bij het gebruik van warm water, door grondstoffen bij productie zo milieuzuinig mogelijk te produceren, of te zorgen voor Fair Trade concept in de handel. Lees meer over deze bijeenkomst of over concrete initiatieven op het gebied van cosmetica en duurzaamheid.

Veel gestelde vragen over palmolie en cosmetica
Palmolie is de laatste tijd een belangrijk onderwerp in de media. Palmolie wordt gebruikt in onder meer voedingsmiddelen zoals margarine, frituurolie, koekjes en sauzen. Het is een veel geteeld gewas, omdat de opbrengst per hectare relatief groot is in vergelijking met andere soorten oliehoudende gewassen, zoals van de zonnebloem en sojaboon.  Palmolie wordt niet direct als ingrediënt in cosmetica gebruikt, maar kan wel als  afgeleide van palmolie gebruikt worden. Dit betekent dat de palmolie als essentiële bouwsteen wordt gebruikt bij de productie van een ingrediënt dat in cosmetica wordt toegepast. Door een stijging in het gebruik van palmolie in consumentenproducten, groeit de wens en noodzaak om duurzamer te gaan produceren. De industrie investeert onder meer in samenwerkingsverbanden voor duurzame palmolie om onze planeet te sparen, en te zorgen dat de handel eerlijk verloopt en iedereen daar gelijk van profiteert. Diverse leden zijn lid van de Round Table for Sustainable Palmoil. Daarnaast zijn er certificaten te koop waarmee duurzame plantages worden ondersteund. Wij hebben de veel gestelde vragen over palmolie en cosmetica voor u beantwoord.

Nieuwe NCV-leden
De NCV heeft de afgelopen weken diverse nieuwe leden mogen verwelkomen! Het gaat om de volgende firma’s: Ardoz Healthcare B.V., BioTop Medical, Cosmetics Connections, De Stralende Huid, Derm-Appeal Distributors, Masline, Menataupe Beautycare, Natucos B.V., SkinConsult B.V., Soap World, Solenne B.V. en VSM Geneesmiddelen bv. Heeft u ook interesse in NCV-lidmaatschap?

Wist u dat…?

  • In cosmetica diverse plantenextracten worden gebruikt? Deze kunt u binnenkort bekijken in de ‘Extractenbibliotheek’ van het Kenniscentrum Plantenstoffen
  • De lucht in een door CV verwarmde ruimte vaak droog is en het goed is uw huid te verzorgen met een vochtinbrengende crème?
  • De kapperssite van de NCV vorig jaar al 75.000 keer werd bezocht? We hopen met de vernieuwde site nóg meer bezoekers te trekken!
  • Je niet (lichamelijk) verslaafd kunt raken aan lippenbalsem? Lippen bezitten talgklieren die zelf vet produceren. Dit proces kun je niet beïnvloeden door stoffen die je óp de lippen smeert. Van het gebruik van lippenbalsem kun je dus niet lichamelijk afhankelijk worden. Het is wel zo dat het een gewoonte kan worden en je voor je gevoel niet meer goed zonder lippenbalsem kunt.
  • U op de NCV website kunt nagaan welke functie een cosmetica-ingrediënt heeft?
  • De cosmeticafabrikant bij de veiligheidsbeoordeling van zijn producten rekening houdt met gebruik door zwangere vrouwen?
  • Als u als schoonheidsspecialiste cosmeticaproducten verkoopt in de schoonheidssalon, dat het van groot belang is om uit te zoeken welke rol u volgens de Cosmeticaverordening hebt? Raadpleeg onze website voor schoonheidsspecialisten
  • Niet alleen het gebruik van warm water, maar ook de energie verbruikt om het water te verwarmen, een grote bijdrage levert aan de ecologische voetafdruk van een doucheproduct of shampoo? Korter douchen met kouder water helpt het milieu. Daarnaast worden er producten ontwikkeld die makkelijker af- of uitspoelen, om de consument hierbij te helpen.
   
     
    Afmelden: Verstuur een e-mail naar info@ncv-cosmetica.nl met als onderwerp: Afmelden Nieuwsbrief