Dinsdag 13 augustus 2013  
     
    NCV Cosmetica
   
     
  Nieuwsbrief Header
 
    Cosmetica NU    
   

Cosmeticaverordening van toepassing
Vanaf 11 juli 2013 is de Cosmeticaverordening (2009/1223/EU) van toepassing op alle cosmetica op de markt. U zou dit kunnen zien aan bijvoorbeeld het zandlopersymbool op producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum of de vermelding ‘nano’ in de ingrediëntenlijst. De wetgeving is in heel Europa van toepassing, waardoor er duidelijkheid is voor iedereen op de Europese markt. De Nederlandse Cosmetica Vereniging heeft via cursussen haar leden intensief geïnformeerd over de nieuwe eisen. Regelmatig verschijnen er aanvullingen op de wetgeving. NCV-leden vinden op het ledendeel van de website daarom altijd een versie die up to date is.

Criteria voor cosmetische claims in nieuwe verordening vastgelegd
Een cosmetica-claim is alle openbare informatie over ingrediënten, aard, werking, eigenschappen of doelmatigheid van een cosmetisch product. Zo’n claim kan bestaat uit woorden, afbeeldingen, illustraties, merken of beschrijvingen. Deze zijn op producten aangebracht of worden getoond in reclame. De Europese Commissie heeft recentelijk criteria voor zulke claims opgesteld en gepubliceerd in een nieuwe verordening. Claims op cosmetica moeten aan deze criteria voldoen. Een anti-rimpelcrème moet bijvoorbeeld daadwerkelijk effect hebben, en dit moet zijn aangetoond met degelijk uitgevoerde studies. Hierop wordt gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

NCV publiceert update van haar populairste folder
Het etiket of de verpakking van een cosmeticaproduct is een omvangrijke informatiebron. Niet iedereen realiseert zich dat en bovendien krijgt de NCV regelmatig vragen over ingrediënten, houdbaarheid en claims. Daarom ontwikkelde zij de digitale folder ‘Wat staat er op het etiket van een cosmeticaproduct?’ die helpt bij het verklaren van termen en symbolen op het etiket. Deze folder werd de afgelopen 2 jaar zoveel gedownload, dat de NCV de folder nu ook heeft laten drukken en kan worden opgevraagd. De inhoud van de folder is geüpdatet volgens de eisen van de nieuwe Cosmeticaverordening.

NCV lanceert mobiele website
De NCV heeft recentelijk haar mobiele site gelanceerd. Dit betekent dat de website nu ook goed toegankelijk is vanaf uw smartphone en tablet. U vindt op overzichtelijke wijze actuele informatie over de cosmeticawetgeving, u heeft toegang tot de “INCI-machine” en u kunt de veel gestelde vragen raadplegen. Ook is het mogelijk de NCV-site toe te voegen aan uw beginscherm zodat u nog sneller bij de informatie terecht kunt.

Industrie zoekt alternatieven voor microbeads in cosmetica
Microbeads zijn zichtbare en voelbare deeltjes die zorgen voor het scrub-effect in sommige cosmeticaproducten. Staatssecretaris Mansveld stelt in haar brief van 16 april 2013 aan de Tweede kamer dat zij maatregelen wenst te nemen tegen het gebruik van deze deeltjes in cosmetica. Dit naar aanleiding van de zorg die bestaat over plastic deeltjes die mogelijk in ons milieu terechtkomen. Intussen hebben steeds meer cosmeticabedrijven aangegeven het gebruik van microbeads uit te faseren. In het proces van vervanging blijft effectiviteit, stabiliteit en veiligheid van de formule uiteraard van het hoogste belang. Staatssecretaris Mansveld stelt het initiatief van de industrie op prijs. Lees onze Veel gestelde vragen.

Cosmetics Europe publiceert omzetstatistieken cosmetica in Europa
De Europese cosmeticavereniging Cosmetics Europe heeft de Europese omzetcijfers van cosmetica (in 2012) in kaart gebracht. Zij heeft net als de NCV een positief resultaat kunnen rapporteren: een groei van 0,8% naar een Europese cosmetica-omzet van 72 miljard euro. Daarmee is Europa de marktleider in de wereld. De stabiele omzetontwikkeling in de cosmetica-industrie geeft aan hoe belangrijk cosmetica zijn in ons dagelijks leven.

Wist u dat…?

  • Wij een website hebben ontwikkeld speciaal voor schoonheidsspecialisten, of zij die dat willen worden?
  • De meeste anti-zonnebrandproducten niet alleen beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-B-straling (verbranding) maar ook tegen die van UV-A-straling (veroudering)? UV-B bescherming wordt aangegeven op het etiket met SPF (sun protection factor), UV-A bescherming moet minimaal 1/3 van de UV-B bescherming zijn om een UV-A logo op het etiket te mogen vermelden
  • Voor de Europese industrie meer dan 1.5 miljoen mensen werken, inclusief 25.000 wetenschappers?
  • Wij onze goed bezochte website voor kappers sterk aan het uitbreiden zijn, en in het najaar opnieuw zullen lanceren?
  • U ons op Twitter kunt volgen en daarmee als eerste op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen m.b.t. cosmetica? Zie @NCV_Cosmetica
   
     
    Afmelden: Verstuur een e-mail naar info@ncv-cosmetica.nl met als onderwerp: Afmelden Nieuwsbrief