Maandag 19 november 2012  
     
    NCV Cosmetica
   
     
  Nieuwsbrief Header
 
    Cosmetica NU    
   

De functie van ingrediënten in cosmetica
De werking van een product wordt bepaald door de eigenschappen van de ingrediënten. Op het etiket van cosmetica worden de ingrediënten aangeduid met INCI-namen. De afkorting INCI staat voor Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Het zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen die in cosmetica worden verwerkt. Voor het vaststellen van die namen is in de Verenigde Staten een speciaal bureau gevestigd. Wilt u weten wat de functie is van de ingrediënten in de producten die u gebruikt? U kunt ze allemaal opzoeken in de NCV-uitgave ‘Cosmetica-ingrediënten en hun functies’

In de gratis te downloaden folder ‘Wat vertelt het etiket van een cosmeticaproduct?’ leest u wat het etiket u naast de samenstelling, nog meer vertelt. 

Heeft u nog een vraag voor de NCV om te behandelen onder FAQ?
Antwoorden op vragen over onderwerpen die bijvoorbeeld regelmatig aan de orde komen in de media, leest u in onze FAQ (Frequently Asked Questions). Weet u een onderwerp dat u graag besproken zou zien? We horen het graag! U kunt het ons laten weten via info@ncv-cosmetica.nl.

Wetenschappelijk comité beoordeelt nano-zinkoxide als veilig
De cosmetica-industrie maakt al langer gebruik van nanomaterialen. Grondstoffen die uit piepkleine deeltjes bestaan en die de effectiviteit van onder meer tandpasta’s, huidcrèmes en zonnebrandcrèmes aanzienlijk verbeteren. In cosmetica worden met name titaandioxide, silica (siliciumdioxide) en zinkoxide in nanovorm gebruikt. Het wetenschappelijk comité voor de beoordeling van consumentenproducten (SCCS) heeft haar eerste opinie voor een nanomateriaal gepubliceerd, namelijk voor zinkoxide. Het SCCS heeft geconcludeerd dat het gebruik van nano-zinkoxide geheel veilig is voor gebruik in cosmetica op de huid.

Nieuwe richtlijnen voor cosmetica claims en reclame
De Europese Cosmetica Vereniging heeft in overleg met belanghebbenden een richtlijn op het gebied van cosmeticaclaims en reclame opgesteld. In juni van dit jaar heeft zij de richtlijn gelanceerd. Met de richtlijn toont de industrie dat zij sociale verantwoordelijkheid neemt voor de impact van claims en reclame op de consument en zijn/haar zelfbeeld. De richtlijn is een vrijwillig initiatief van Cosmetics Europe. Recentelijk organiseerde de NCV een  workshop over dit onderwerp, lees hieronder meer.

NCV workshops in het kader van de nieuwe cosmeticawetgeving

Inleiding in de cosmeticawetgeving
Op 10 oktober jl. organiseerde de NCV de workshop ‘Inleiding in de cosmeticawetgeving’. Vooral de belangstelling vanuit  personen en bedrijven die nieuw zijn in de cosmetica-industrie was als vanouds weer groot. Enkele onderwerpen die werden behandeld: definitie van cosmetica, ingrediënten, veiligheidsbeoordeling en etikettering. De workshop voorziet in de behoefte van nieuwe bedrijven om snel aan de eisen uit deze wetgeving te voldoen.

Notificatie
Vanaf 11 januari 2012 kunnen cosmeticafabrikanten hun producten registreren bij de Europese Commissie. Dit is een nieuwe verplichting uit de Cosmeticaverordening waar iedereen op 1 juli 2013 aan voldaan moet hebben. Op 10 oktober jl. organiseerde de NCV een extra informatiemiddag ‘Notificatie’ over de nieuwe notificatieprocedure en het bijbehorende digitale systeem.

Claims
De laatste bijeenkomst in het kader van de Cosmeticaverordening  vond dit jaar plaats op 13 november jl. Deze ging over het gebruik van claims voor cosmetica en in reclame. Er werd onder meer aandacht besteed aan de verplichte claimonderbouwing (wettelijke criteria) en waaraan claims moeten voldoen. Claims moeten bijvoorbeeld eerlijk en oprecht zijn, en mogen niet denigrerend zijn.  De bijeenkomst trok meer dan 80 deelnemers, en leverde levendige discussies op over dit fascinerende domein binnen de cosmetica-industrie.

Voorlichtingsbijeenkomst over Verpakkingen
Met ingang van 1 januari 2013 verdwijnt de verpakkingenbelasting. Het bedrijfsleven blijft echter verantwoordelijk voor het inzamelen van verpakkingen, en dus ook voor de kosten die dat met zich meebrengt. Daarom is door het bedrijfsleven het Afvalfonds Verpakkingen opgericht. Directeur Cees de Mol van Otterloo is tijdens de NCV voorlichtingsbijeenkomst op 14 november jl. uitgebreid ingegaan op wat de nieuwe systematiek voor bedrijven betekent.

Plastics in cosmetica
Onder meer op de stranden langs de kust en ook in de zee wordt plastic afval aangetroffen. Het overgrote deel bestaat uit grote stukken plastic (bijvoorbeeld van flessen, tassen, verpakkingsmateriaal et cetera), maar het kunnen ook versnipperde stukken of hele kleine deeltjes zijn die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn: de zogenaamde microplastics. Microplastics zijn afkomstig van afbrokkelende stukken plastic of zijn als microplastics in zee terecht gekomen. Soms worden plastic bolletjes voor hun specifieke reinigende en verzorgende eigenschappen toegevoegd aan cosmetica. Actiegroepen stellen het gebruik van microplastics aan de kaak. Lees de antwoorden op veel gestelde vragen over plastic deeltjes in cosmetica.

Wat te doen tegen statisch haar?
Nu de koude weer intreedt, hebben veel mensen last van statisch haar. Wat kunt u doen om dit te verminderen? Droog haar wordt sneller statisch. Zorg dus dat uw haar in goede conditie is en het haaroppervlak glad, bijvoorbeeld door regelmatig een conditioner te gebruiken. Het haar gaat dan vanzelf meer glanzen en krijgt zijn natuurlijke veerkracht. Voor een snel (maar kortdurend) effect: verdeel of verstuif vóór het kammen, wat water of haarlak op de kam of borstel. Om statisch haar te voorkómen kunt u bijvoorbeeld een muts of pet dragen, om het haar te beschermen tegen de droge en koude winterlucht. Er bestaan ook speciale haarproducten met een antistatische werking.

   
     
    Afmelden: Verstuur een e-mail naar info@ncv-cosmetica.nl met als onderwerp: Afmelden Nieuwsbrief