Dinsdag 7 augustus 2012  
     
    NCV Cosmetica
   
     
  Nieuwsbrief Header
 
    Cosmetica NU    
   

Meest gestelde vragen over cosmetica en zwangerschap…
De NCV heeft recent twee nieuwe FAQ’s (document met veel gestelde vragen) ontwikkeld. Hierin beantwoordt zij de meest gestelde vragen over populaire onderwerpen. In ‘Cosmetica en zwangerschap’ wordt ingegaan op gebruik van cosmetica door zwangere vrouwen. De zwangerschap is een periode waarin vrouwen zich extra bewust zijn van de invloed van hun gedrag op de gezondheid. Kun je veilig cosmetica gebruiken tijdens de zwangerschap? Bestaan er producten speciaal voor zwangere vrouwen?

…. en over cosmetica en kinderen
Een andere nieuwe FAQ richt zich op ‘Kinderen en cosmetica’.  Voor kinderen zijn er vele cosmeticaproducten op de markt, die kinderen aanspreken en bijdragen aan het plezier in hun dagelijkse verzorging en hygiëne. Maar waarin onderscheiden cosmeticaproducten voor kinderen zich eigenlijk van andere producten? En zijn er ook cosmeticaproducten die niet geschikt zijn voor kinderen?

Waterstofperoxide in tandbleekmiddelen
Een concentratie van 0,1% van de stof waterstofperoxide is wettelijk toegestaan in alle mondverzorgingsproducten. Vanaf november 2012 mogen tandbleekmiddelen maximaal 6% waterstofperoxide bevatten in plaats van 0,1% zoals wettelijk was vastgesteld. Dit mag echter alleen, bij het eerste gebruik, worden toegepast door tandartsen. Fabrikanten zijn verplicht het percentage waterstofperoxide te vermelden op het product. Het mag niet onder de 18 jaar worden gebruikt. Producten met meer dan 6% waterstofperoxide voor het bleken van tanden zijn verboden, ook in tandbleekstudio’s.

De Europese Commissie heeft deze wijziging in 2011 in de cosmeticawetgeving aangenomen, en gaat in per november 2012. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg houden toezicht en controleren of aan bovenstaande eisen wordt voldaan.
 
NCV op jaarlijkse bijeenkomst Cosmetics Europe
De jaarlijkse bijeenkomst van de Europese cosmetica vereniging, Cosmetics Europe (voorheen Colipa), vond plaats in Brussel van 13-15 juni 2012. Het thema was ‘Science, Beauty and Care: Enriching society for future generations’. Tijdens de bijeenkomst werd ook stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van Cosmetics Europe. De naam Colipa is tijdens de general assembly officieel in Cosmetics Europe veranderd. Deze naam vormt een betere verwijzing naar dat waar onze branche voor staat: cosmetica in de Europese markt. 

Serie NCV -workshops over wetgeving goed bezocht en beoordeeld – er volgen nog meer!
Op 15 maart 2012 organiseerde de NCV haar 1ste workshop in het teken van de nieuwe cosmetica wetgeving, de Cosmeticaverordening. Deze legde zich toe op de Notificatie van producten. Op 15 mei van dit jaar gaf zij haar 2de workshop. Deze stond in het teken van de registratie en afhandeling van gezondheidsklachten. Op 5 juli vond de 3de bijeenkomst plaats. Hierbij stond weer een ander onderdeel van de Cosmeticaverordening centraal, namelijk het Productinformatiedossier, waarbij ook de VWA haar visie op dossiercontroles met het publiek deelde.

De NCV kijkt terug op drie succesvolle bijeenkomsten. Ze waren gevarieerd dankzij de afwisseling van presentaties, interviews en oefeningen. Reacties van de vele deelnemers waren positief. Bijvoorbeeld: ‘’De workshops hebben mij bewust gemaakt van de nieuwe eisen. Deze kennis is onmisbaar om aan de wet te blijven voldoen. De informatie is meteen in praktijk te brengen.’’

Lees over de NCV workshops die u nog kunt volgen.

Nieuwe website over haarkleurproducten
De website Colour Well Colour Wise is onlangs door de Europese Cosmetica Vereniging, Cosmetics Europe, gelanceerd. Deze website bevat veel informatie voor de consument over haarkleuring en de noodzakelijke allergietest om vóór gebruik vast te stellen of een product zonder problemen kan worden gebruikt. De website van de NCV biedt ook uitgebreide informatie over gebruik van haarkleurproducten. En wilt u meer weten over de samenstelling en veiligheid van haarkleurproducten, lees dan onze veel gestelde vragen over haarkleurproducten.

Vakantie = zon = smeren!
Gelukkig kunt u, op vakantie, het terras of tijdens buitenwerkzaamheden, genieten van de zon en tegelijk uw huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van teveel UV-A en UV-B straling. Een trucje om te onthouden welke schadelijk effect kenmerkend is voor beide typen straling: bij UV-A straling wijst de A op ‘aging’. Dit is het lange termijn effect van deze soort straling; een verouderde huid en een verhoogd risico op huidkanker. UV-B straling is verantwoordelijk voor ‘burning’; op korte termijn betekent dit een verbrande, pijnlijke huid. Anti-zonnebrandproducten bieden bescherming voor beide typen straling. De zonbeschermingscategorie op de verpakking staat voor de bescherming tegen UV-B straling. Het volgende logo betekent dat het product naast UV-B-, ook voldoende tegen UV-A straling beschermt. Lees meer over het etiket op zonnecosmetica.

   
     
    Afmelden: Verstuur een e-mail naar info@ncv-cosmetica.nl met als onderwerp: Afmelden Nieuwsbrief