Cosmetica eetbaar?

Nee, wat je op je huid smeert, hoef je niet te kunnen eten. Het is nooit verstandig om cosmetica te eten; cosmetica zijn namelijk ontwikkeld voor gebruik óp het lichaam.

“Wat je op je huid smeert moet je kunnen eten.” Deze uitspraak wordt tegenwoordig nogal eens gedaan. Een dergelijk uitspraak wordt dan vaak onderbouwd met de reden dat ‘alles wat je opsmeert snel door de huid wordt opgenomen en mogelijk schade kan aanrichten’, maar die uitspraak kent geen wetenschappelijke onderbouwing. Cosmetica zijn veilig omdat de stoffen vaak niet door de huid en in het lichaam komen.

Dus wat je op de huid smeert, hoeft niet eetbaar te zijn. Of je cosmetica nu wel of niet kunt eten heeft bovendien niets met de productveiligheid van dat product te maken. Nogmaals, cosmetica zijn ontwikkeld voor een veilig gebruik óp het lichaam.

De huid is ons grootste orgaan en we moeten er uiteraard goed voor zorgen. Het vormt de barrière tussen de rest van ons lichaam en de buitenwereld. Aan de ene kant is het goed dat de huid ons beschermt tegen stoffen die schadelijk zouden kunnen zijn, zoals het chloorwater in een zwembad. Aan de andere kant zou het in sommige gevallen juist heel handig zijn als de huid een hogere doorlaatbaarheid zou hebben.

De doorlaatbaarheid van de huid is al decennia lang veel onderzocht. In dit onderzoek zijn wetenschappers vooral bezig met het zoeken naar manieren om de doorlaatbaarheid van de huid te kunnen verbeteren. Om zo op een innovatievere, efficiëntere manier werkzame stoffen in het lichaam af te kunnen leveren. Zeggen dat alles wat je op je huid smeert door de huid wordt opgenomen klopt dus niet, het is eerder andersom: zorgen dat iets wél door de huid wordt opgenomen is vaak de uitdaging.

Eetbaarheid heeft niets te maken met de productveiligheid van cosmetica. Alle cosmetische producten moeten veilig zijn voor gebruik óp het lichaam. Om deze veiligheid te garanderen is voor ieder product een Productveiligheidsrapport verplicht. Dit Productveiligheidsrapport bestaat uit de productveiligheidsinformatie en de productveiligheidsbeoordeling. In de Productveiligheidsinformatie moeten de gegevens over de mogelijke blootstelling van alle stoffen in het cosmetisch product worden opgenomen. Dus als een stof de huid zou kunnen binnendringen, moet dat in deze informatie terug te vinden zijn. In de Productveiligheidsbeoordeling moet vervolgens, op basis van de gegevens over de mogelijke blootstellingsroute(s) en de samenstelling van het product, worden beoordeeld of het product veilig kan worden gebruikt. Mocht er dus iets in het cosmetisch product zitten, dat zou kunnen worden opgenomen door de huid, dan mag het product alleen worden verkocht als deze stof na opname door de huid geen schadelijk effect zou kunnen hebben.

Een goed voorbeeld dat het tegendeel aantoont van de uitspraak: ‘alles wat je op je huid smeert moet je ook kunnen eten’, is zonnebrandcrème. Anti-zonnebrandproducten zijn een efficiënt wapen tegen schadelijke UV-straling. De straling van de zon is ook goed voor ons. Die straling zorgt er onder meer voor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Maar teveel UV-straling kan schadelijk zijn. Eén van de negatieve effecten van UV-straling op korte termijn is dat je huid kan verbranden. Hoe vaker iemand in zijn leven verbrandt, hoe groter de kans om huidkanker te krijgen.

Anti-zonnebrandproducten bevatten UV-filters waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Zo kan het lichaam nog wel vitamine D aanmaken en kunnen we blijven genieten van de zon, maar verbranden we minder snel. De UV-filters die gebruikt mogen worden in anti-zonnebrandproducten in de EU, moeten opgenomen zijn in bijlage VI van de Cosmeticaverordening. Dit betekent dat ze als veilig zijn beoordeeld voor het te verwachten gebruik (namelijk op de huid). Maar een UV-filter is niet geschikt voor consumptie. Als de veiligheid van een UV-filter wordt beoordeeld, wordt rekening gehouden met de redelijkerwijs te verwachten blootstellingsroute(s). Bij zonnebrandcrème wordt dus wel gekeken naar eventuele huidpenetratie, maar er wordt niet gekeken naar de precieze effecten van het consumeren van de inhoud van een fles zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème dient dus niet gegeten te worden, maar zeker wel op de huid gesmeerd te worden om verbranden te voorkomen en daarmee het risico op huidkanker te verkleinen.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door dit aan te vinken, wordt er een cookie geplaatst om de popup te verbergen. Deze cookie bevat geen persoonlijke informatie

Ik accepteer het gebruik van cookies