Aantal ingrediënten in cosmetica

De eigenschappen van een cosmeticaproduct worden bepaald door de ingrediënten waaruit het is samengesteld. Oftewel: De ingrediënten bepalen de gewenste eigenschappen van het product, zoals geur, kleur, zuurgraad, smeerbaarheid, houdbaarheid én werking. Alle ingrediënten in cosmetica hebben hun eigen specifieke werking, maar ook bevatten producten vaak meerdere ingrediënten die samen zorgen voor één functie. Zoals bijvoorbeeld de smeerbaarheid van een product.

De exacte werking van ingrediënten in cosmeticaproducten, kun je opzoeken via onze INCI-controle. Je voert de naam van het ingrediënt in het zoekveld in en leest welke functie dat ingrediënt in je product heeft.

Uit hoeveel ingrediënten een cosmeticaproduct bestaat, is afhankelijk van de beoogde werking van dat product. Een parfum bijvoorbeeld, bestaat uit een rijke mix van verschillende geurstoffen om heerlijk te ruiken en zich te onderscheiden van andere geuren. Maar ook moet de geur stabiel blijven in het producten/de verpakking, en lang op de huid aanwezig blijven. Een complex parfum kan uit wel 70-170 ingrediënten bestaan. Een minder complexe geur bestaat soms uit maar 20 componenten.

Gemiddeld bestaat een cosmeticaproduct uit 10 tot 50 ingrediënten. Dit zegt niets over de kwaliteit of veiligheid van een product.

Alle ingrediënten kunnen hun eigen specifieke werking hebben, maar ze kunnen ook in synergie werken of gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor één functie zoals smeerbaarheid. Een conserveermiddel wordt bijvoorbeeld aan cosmetica toegevoegd om de houdbaarheid van een product te vergroten. Als iemand met (ongewassen) handen in een potje crème gaat, moet de crème tegen deze bacteriën bestand zijn, zodat het niet bederft.

In mondverzorgingsproducten waaronder tandpasta, wordt fluoride toegevoegd. Door de aanwezigheid van fluoride wordt het tandglazuur gehard. De calcium hydroxyapatiet wordt omgezet in calcium fluorapatiet, een stof die beter bestand is tegen aanvallen van zuur. Dit helpt heel effectief tegen het ontstaan van gaatjes.

Maar ook UV-filters, kleurstoffen, geurstoffen, fruitzuren en zeep zijn belangrijke categorieën van ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt om hun specifieke werking. Naast deze ingrediënten met een specifieke werking, bevatten cosmeticaproducten ook vaak meerdere ingrediënten die samen zorgen voor één functie. Zoals bijvoorbeeld de smeerbaarheid van een product.

Om te zorgen dat een product alle functies vervult die het moet vervullen, zijn vaak zeer specifieke samenstellingen van veel verschillende ingrediënten nodig.  

Sommige mensen denken dat een cosmeticaproduct gezonder zou zijn als het uit minder ingrediënten is opgebouwd. Dat is echter absoluut niet per definitie waar. Aan de ene kant kun je zeggen: hoe minder ingrediënten, hoe kleiner de kans dat er een ingrediënt bij zit waar de gebruiker van dat product allergisch op kan reageren. Echter, iedere persoon is anders en ieder lichaam reageert anders. Bovendien zijn er verschillende factoren die invloed hebben op het ontwikkelen van een allergische reactie. Kortom; de hoeveelheid van ingrediënten zegt niks over de veiligheid of huidverdraagzaamheid van dat product voor de gebruiker. Gelukkig gelden voor alle cosmeticaproducten dezelfde strenge veiligheidseisen om te waarborgen dat alle cosmetica veilig in gebruik is. Je hoeft als consument dus niet het aantal ingrediënten in een product te tellen om de veiligheid ervan te bepalen.

Als je met plezier een product gebruikt en het gewenste resultaat bereikt (bijvoorbeeld het voorkomen van een zweetgeur of het benadrukken van je oogopslag), dan kun je concluderen dat de samenstelling van dat product jou bevalt.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door dit aan te vinken, wordt er een cookie geplaatst om de popup te verbergen. Deze cookie bevat geen persoonlijke informatie

Ik accepteer het gebruik van cookies