Gluten

Coeliakie, ook wel glutenovergevoeligheid genoemd, is een voedselovergevoeligheid, waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten, veroorzaakt dit klachten in de vorm van onder andere vermoeidheid, buikpijn, ondergewicht en lusteloosheid.    

In de meeste cosmetische producten komen geen gluten voor. Mocht een product gluten bevatten, dan is de kans om gluten binnen te krijgen via cosmetica klein. De meeste cosmetica komen namelijk niet in aanraking met de mond, terwijl de opname van gluten via de mond juist klachten veroorzaakt. Met bijvoorbeeld shampoos, crèmes, lotions en zeep is opname door de mond zelden het geval. Om het  eventuele risico van aanraking van het product met de mond uit te sluiten, kunt u uw handen wassen na het aanbrengen van het product.   

Gluten vermijden

Hoewel het niet de bedoeling is dat u cosmetica inslikt, kan het bij producten zoals lippenstift, tandpasta en mondwaters toch voorkomen dat u een kleine hoeveelheid product binnen krijgt. Wanneer u dit geen plezierige gedachte vindt, kunt u de ingrediëntvermelding van de producten voor de aankoop controleren op de aanwezigheid van gluten. Bij kinderen kan nog wel eens shampoo in de mond komen tijdens het douchen, dit is misschien iets waar u rekening mee wilt houden bij de keuze voor een product.

Hoewel nooit bewezen is dat cosmetica bijdraagt aan de verergering van de klachten van glutenovergevoeligheid, kunt u desgewenst de ingrediëntdeclaratie controleren op het voorkomen van ingrediënten die afgeleid zijn van tarwe, haver, rogge en gerst.

INCI-namen die bij overgevoeligheid voor gluten van belang zijn

Algemeen
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin  

Tarwe
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam   

Gerst
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)  

Rogge
Secale cereale   

Haver
Avena sativa Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein  

Deze informatie is met de grootste zorg tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Met suggesties kunt u contact opnemen met de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door dit aan te vinken, wordt er een cookie geplaatst om de popup te verbergen. Deze cookie bevat geen persoonlijke informatie

Ik accepteer het gebruik van cookies