Inventaris Cosmetica Ingrediënten
Inventaris cosmetica ingrediënten
De stoffen die in cosmetica gebruikt worden hebben vaak meerdere namen.
Om het voor de consument overzichtelijk te houden welke stoffen er in een product zitten heeft de Europese Commissie besloten om een inventaris op te stellen met de officiële namen van cosmetica-ingrediënten. Deze inventaris is gebaseerd op de Amerikaanse International Nomenclature for Cosmetic Ingredients (INCI). In 1996 werd 96/335/EG door de Europese commissie aangenomen waarmee de eerste inventaris werd vastgesteld. In 2006 is de eerste update van de inventaris verschenen (2006/257/EG). De inventaris is ‘open’ en dat wil zeggen dat grondstoffen welke hier nog niet opstaan wel gebruikt mogen worden. Voorwaarde is dat een gemeenschappelijke benaming zo gesteld is dat hij in alle EU-landen gemakkelijk door de consument te begrijpen is. De inventaris wordt om up-to-date te blijven regelmatig bijgewerkt.
De inventaris bevat gegevens over de identiteit van het ingrediënt middels:
- INCI-benaming
- Chemische benaming
- Benaming van de Europese Farmacopee
- Internationale triviale benaming van de WGO
- EINECS-, IUPAC-, CAS- en Colour Index-nummer
- De gebruikelijke functie of functies van het ingrediënt in het eindproduct
- Eventueel de beperkingen en de gebruiksvoorwaarden en waarschuwingen die verplicht op het etiket moeten worden vermeld, onder verwijzing naar de annexen van de Europese Richtlijn
De NCV heeft de inventaris omgezet in een handig electronisch hulpmiddel.
Meer informatie kunt u vinden op de EU website Ingredienten inventaris en de EU website Nomenclatuur voorschriften.
Parfumingrediënten staan niet vermeldt op deze inventaris. Voor deze verbindingen is een apart deel aan de inventaris toegevoegd: deel 2 Inventaris parfumerende en aromatische verbindingen.
Deze lijst is tot op heden nog niet bijgewerkt.














