Pagina afdrukken   Pagina doorsturen   Inschrijven Nieuwsbrief

INCI-namen

Wat zijn INCI-namen?
INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Op het etiket wordt bij alle cosmetica de ingrediënten aangegeven met hun INCI-naam.

Doel van de ingrediëntvermelding is de gebruikers van cosmetica te informeren over de samenstelling van een product. Om het voor de consument overzichtelijk te houden is eenduidige vermelding van de ingredienten erg belangrijk. Voor veel ingrediënten zijn echter meerdere namen bekend, bijv chemische naam, handelsnaam of merknaam. Daarom is er voor alle stoffen in cosmetica besloten om deze aan te geven met hun INCI-naam. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer iemand overgevoelig is voor een bepaalde stof. Aan het etiket van een product kan hij dan bepalen of het product voor hem geschikt is.

Ook voor mensen die beroepsmatig met cosmetica werken, zijn INCI-namen een belangrijk hulpmiddel. Het stelt bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten, huisartsen en dermatologen in staat hun cliënten te adviseren over het gebruik van cosmeticaproducten.

Wilt u controleren of de naam die u kent van een ingrediënt een INCI-naam is?  Ga naar de INCI Controle

Lees alle INCI-namen op de website van de Europese Unie

Infocentrum

Lees hier over actuele ontwikkelingen op het gebied van cosmetica in onze persberichten, standpunten, downloads en veel gestelde vragen

Poll

Als ik naar de wintersport ga neem ik mee:
hetzelfde zonneproduct dat ik in de zomer smeer
een speciaal zonneproduct voor de winterzon
een speciaal zonneproduct voor de winterzon én een speciale lippenbalsem
geen extra zonbescherming
Totaal aantal stemmen: 59